Камелията - емблематичното цвете на Коко Шанел



Камелията - емблематичното цвете на Коко Шанел


Най-разпознаваемия белег на марката Chanel е цветя на камелия. Тази символика постоянно се появява на всички аксесоари, дрехи и декорации на модната къща. Карл Лагерфелд веднъж казва в интервю за списание Vogue, че Chanel има своите „силни икони като яке от туид, малка черна рокля, двуцветни обувки и камелия, които са вечни и постоянно присъстват в колекциите на марката. Как камелия се превърна в неразделна част от модната къща, която се счита за една от най-успешните в света? 
За първи път Коко се влюбва в това цвете, след като прочита книгата „Дамата с камелии” от Александър Дюма. Главният герой на романа постоянно допълвал образа на своята любима с великолепна бяла камелия, показвайки по този начин на света, че сърцето й е чисто и непокътнато.



Тази романтична история продължава до1908 г., когато  Шанел се  срещна с британица Артър Едуард Капел или, както го наричат ​​неговите близки приятели, Борба. Той ебогат, милосърден и невероятно красив. Коко се влюбва от пръв поглед. Те прекарват девет години заедно, въпреки че Бой никога не и е бил верен , а през 1918 г. се оженва за друга. Това е единственият роман, за който Шанел жадува до края на живота си. Борба трагично загива през 1919 г. в автомобилна катастрофа. Коко му издига паметник близо до пътя където е издъхнал и го посещава много години, оставяйки любим букет от камелии. Това е първото цвете, което получила от него като подарък.



За Шанел това е символа, който олицетворява любовта на нейния живот. Камелиите украсяваха къщата й с картини на Coromandel екрана, процъфтяваха на роклите й под формата на брошки или бродерии, бяха гравирани върху копчетата от сако от туид.


Втората причина, поради която Коко Шанел се е влюбила в това цвете, е, че няма миризма. А това означаваше, че нищо няма да се смеси с най-известния й парфюм Chanel No. 5.


Любовта на Шанел към камелия се проявява не само в нейните колекции от дрехи и аксесоари, но и в собствения й апартамент, който се намираше на улица Cambon. Образът на любимото цвете върху свещниците и великолепните тапети показват, че за Коко камелията е не само лого на компанията.

 От 20-те години на миналия век Шанел поставя камелия върху всички дрехи. Това цвете със сигурност може да се види както на малката черна рокля, която се превърна в култов елемент на гардероба, както и върху блузи и обувки за бродерия.

Шанел  и камелия  в нашето време  

В студиото Maison Lemarié, което сега е собственост на модерния дом на Chanel, все още се създават ръчно изработени камелии. Всяко венчелистче се изрязва във формата на сърце, къдрици и след това се прикрепя към всичко останало. Отнема около 40 минути за създаване на една камелия.
В допълнение към облеклото, цветята на камелия са съществено допълнение към всички аксесоари. Символът на модната къща Chanel е изобразен върху чанти, портфейли и дори слънчеви очила, а колекцията от ботуши за дъжд с камелии създава истинска сензация сред феновете на модната къща Chanel.


Не мога да не спомена известната колекция от бижута от серията Chanel Camélia. Колекцията включва 72 предмета.

Самата Коко просто обичаше аксесоарите, носеше бижута в големи количества и брошките сред тях заемаха значително място. Това беше Коко Шанел, която през 50-те години на миналия век съживи брошката от незаслужена забрава.

Тя ги включи в колекцията си и украси с брошки поли, шапки и дори плетени пуловери. Колекцията шокира обществеността, иновацията на Коко предизвика скандал и ... веднага дойде на мода, оставайки завинаги в нея.

Една изключителна творба от Chanel тази зима е декоративна козметика, също и с незабравим талисман от камелия. 
Пролетните градини на Париж бяха източник на вдъхновение за тази колекция, а звездният продукт на линията за грим беше колекционерският маркер с релеф във формата на камелия, символ на къщата на Шанел.
Коко Шанел е истинска легенда, най-силната жена в света на модата. Освободи нежния пол от стегнатите корсети и многопластовите поли. На тяхно мястото дойдоха ясните и строги линии.

Коко Шанел поставя традицията на необратимата елегантност, която не се влияе от времето. Днес, наследникът на нейния изискан стил е модната къща Chanel. Любимото и цвете камелията е безсмъртен символ на марката, олицетворение на нежност и елегантност.



PS Всяко момиче, жена мечтае да притежава рокли, чанти, обувки, бижута, брошки, колани, парфюми на Шанел, но не всяка може да си позволи оригинала, затова си позволих да потърся реплики.[LINK]
Гердани

[LINK]

[LINK]

Брошки

[LINK]

[LINK]

[LINK]

[LINK]

[LINK]

Гривни

[LINK]

[LINK]

Чанти

[LINK]

[LINK]




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.